Acest aliment este tot mai studiat ca si factor de protectie impotriva cauzei de deces nr. 1 din lume

Imagine articol
Detalii
  • 18 Oct 2018
Share

Acest aliment este tot mai studiat ca si factor de protectie impotriva cauzei de deces nr. 1 din lume

ESPEN - Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism - a prezentat luna aceasta (octombrie 2018) o lucrarea care arata beneficiile in prevenirea afectiunilor cardiovasculare a consumului saptamanal a 40 - 80g din acest aliment.

Lipoproteinele cu densitate inalta (HDL) au intrat deja intens in atentia cercetatorilor care realizeaza studii asupra patologiilor sistemului cardiovascular, calitatea si cantitatea acestor molecule parand a avea un rol substantial in sanatatea inimii. De putin timp s-a descoperit un important potential efect de imbunatatire a nivelurilor plasmatice ale HDL-ului dupa consumul de cacao (Theobroma cacao) mai ales in variant nefermentata si neprajita, in care polifenolii nu sunt afectati de procesarea intensa. De asemenea, conform celor mai recente date, se pare ca utilizarea in dieta a acestui aliment aduce si o mai buna modulare a markerilor lipidici plasmatici care indica reducerea stresului oxidative.

Cacao este un fruct bogat in polifenoli care sustin functia vasculara prin diferite cai metabolice iar efectele sale anti-hipertensive sunt deja bine cunoscute in literatura de specialitate. Se pare ca, compusi antioxidanti continuti din cacao sunt principalele substante responsabile de modularea constantelor lipidice, insa mecanismul de actiune si impactului fiziologic al consumului de cacao si a derivarilor acestuia in modularea HDL colesterolului, va necesita un studiu mai detaliat.

O lucrare extreme de recenta publicata in unil dintre jurnalele Societatii Europene de Nutritie Clinica si Metabolism (Clinical Nutrition ESPEN – oct. 2018, Vol 27. Pag.10 – 15) arata ca la un consumul recomandat de 20 – 40g/zi de cacao de cel putin de doua ori pe saptamana se produce cresterea nivelelor HDL colesterolului prin actiuni pe apoA-1, CETP si PLTP.

Mai multe meta-analize anterioare au aratat ca administrarea de cacao si derivati ai acesteia au potentialul de a scadea presiunea sistolica si diastolica iar actiunea aceasta s-ar datora tot plifenolilor si foarte putin probabil magneziului, in care cacao este bogat. Alt studiu a demonstrat ca, dupa administrarea timp de 4 saptamani a flavonoizilor din cacao, vasodilatia mediata de flux a crescut cu 21%, semn clar al imbunatatirii functiei endoteliale care este asociata implicit cu scaderea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. De asemenea si in aceasta lucrare au fost inregistrate imbunatatiri ale tensiunii arteriale si scaderi ale colesterolului total si LDL colesterolului.

Toate aceste actiunile par a se datora bogatiei in polifenoli a produselor de cacao nefermentate si neprajite si scad odata cu procesarea produsului. Din pacate, desi exista numeroase produse extreme de gustoase ce contin si cacao, toata documentatia arata ca doar cele in care se utilizeaza cacao foarte putin procesata vin cu efectele benefice aduse de flavonoizi. Mare atentie la alimentele intens procesate care – mai degraba - de multe ori pot promova dezvoltarea patologica cardiovasculara continand pe langa o cacao de proasta calitate si mari cantitati de zahar si grasimi nesanatoase.

Noi, in cadrul Centrul nostru recomandam de mult timp cate 10g/zi din asa numitii Bio NaturGreen - Flugi Neprajiti si Nefermentati de Cacao - de fapt sunt boabe de cacao pisate - atat pentru efectele lor pe sanatatea cardiovasculara cat si pentru capacitatea lor nemaipomenita de a da energie si de a inhiba pentru o perioada de timp dorinta de dulce.

 

Nutritionist Dietetician Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu - Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara "Dr.Albu"

Adauga comentariul tau

Pentru detalii privind stocarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, vezi detalii.