Biblioteca Onco-nutritionistului

Biblioteca Onco-nutritionistului

Poza Ghid de Nutriție Oncologică pentru Pacienți - ECPC

Ghid de Nutriție Oncologică pentru Pacienți - ECPC

Știu că nevoia de specialiști în domeniu este foarte mare, ei numărându-se în România pe degetele de la o mână. Eu sunt dispus să îmi dau silința (iar în mediul meu privat chiar mi-am dat-o!) în instruirea tinerilor apți și dornici să învețe aceste elemente … însă îmi trebuie ajutor. Un fel de ajutor, direcționat direct înspre pacient, îmi aduce și acest scurt ghid ECPE care îi învață să privească cu mai mare responsabilitate partea de intervenție de lifestyle din tratamentul cancerului și dacă are nevoie, să ne ceară ajutorul.

Citeste mai mult
Poza De ce Biblioteca Onco-Nutritionistului?!

De ce Biblioteca Onco-Nutritionistului?!

Oncologia este o arie medicala in care progresul stiintific poate imbunatati rezultatele pentru pacient dar prezenta malnutritiei la bolnavul oncologic poate limita raspunsul la cele mai bune si recente terapii (Multimodal nutritional intervention protocol for cancer patients counselled in our center. Horatiu Albu et all. J Clin Nutr Diet, DOI:10,4172/2472-1921-C1-003).

Citeste mai mult
Poza Filmele Disney și cancerul

Filmele Disney și cancerul

Este cunoscut faptul că modificările stilului de viață la pacientul cu cancer pot deteriora sau îmbunătăți starea de sănătate și rezultatele tratamentului oncologic.

Citeste mai mult
Poza Viitor Curs - Implementarea la nivel de cabinet a protocolului derivat din cele mai importante elemente ale ghidului ESPEN din 2016

Viitor Curs - Implementarea la nivel de cabinet a protocolului derivat din cele mai importante elemente ale ghidului ESPEN din 2016

Am hotarat sa pun la dispozitia Dvs. acest ghid, pentru a va putea ajuta sa navigati cu usurinta printre noutatile ce apar tot mai frecvent in sustinerea nutritionala a pacientului cu cancer. Ba mai mult, in cadrul cursurilor ce vor fi organizate in aprilie si mai 2019 de Societatea Romana de Medicina Ortomoleculara, un intreg weekend va fi destinat invatarii implementarii la nivel de cabinet a protocolului derivat din cele mai importante elemente ale acestui ghid ESPEN dar si a documentelor ulterioare.

Citeste mai mult
Poza Antioxidantii administrati suplimentar in cancer?! Da, dar avand grija la selectia lor si la etapa de tratament multimodal în care se afla pacientul

Antioxidantii administrati suplimentar in cancer?! Da, dar avand grija la selectia lor si la etapa de tratament multimodal în care se afla pacientul

Mai nou, exista date care indica o crestere a eficacitatii tratamentelor oncologice specifice si o scadere a efectelor secundare adverse atunci cand acestea sunt administrate simultan cu cocktailuri din anumiti antioxidanti care nu contin glutation preformat.

Citeste mai mult
Poza Prin scaderea acidului lactic tumoral, curele de dieta ketogenica controlata ajutate sau nu si de unele medicamente simple, pot perturba robustul fluxul glicolitic tumoral

Prin scaderea acidului lactic tumoral, curele de dieta ketogenica controlata ajutate sau nu si de unele medicamente simple, pot perturba robustul fluxul glicolitic tumoral

Aciditate tumorala și peritumorala sunt o consecinta a energogeneticii celulelor canceroase si in nici-un caz invers - asa cum se vehiculeaza in mediile pseudostiintifice - adica, celulele canceroase traiesc acolo pentru ca din „nu stim care motive” in acel organ sau tesut s-a acumulat „aciditate”!  Prin scaderea acidului lactic tumoral, curele de dieta ketogenica controlata insotita sau nu de unele medicamente, simple si extrem de utilizate, pot perturba fluxul glicolitic tumoral si pot imbunatati supravietuirea globala la pacientii cu cancere solide. Personal, inca din 2014 sugerez in repetate randuri colegilor oncologi si nu numai sa asocieze uneori IPP si/sau Metformin acelora dintre pacientii lor cu cancer care urmeaza cure de dieta ketogenica controlata coordonate de mine in cadrul consilierii dietetice, nutritionale si de lifestyle.

Citeste mai mult
Poza Protocolul interventiei nutritionale multimodale la pacientii cu cancer consiliati in Centrele noastre

Protocolul interventiei nutritionale multimodale la pacientii cu cancer consiliati in Centrele noastre

Cand facem interventie nutritionala la pacientul cu cancer in Centrul nostru, aceasta este intotdeauna multimodala si se adreseaza exact statusului nutritional personal  si etapei de tratament oncologic in care se afla. Constructia interventiei porneste invariabil de la Ghidul ESPEN pentru nutritia pacientului cu cancer la care coroboram intotdeauna si cunostiintele noastre acumulate in domeniul biologiei moleculare a cancerului, dieteticii, nutritiei ortomoleculare si interventiei de lifestyle. Am creeat astfel un tot unitar care sta la baza unui protocol bine definit, foarte apreciat in mediile de profil (Multimodal nutritional intervention protocol for cancer patients counselled in ou Centers. Horatiu Albu et al. J. Clin Nutr Diet 2018). 

Citeste mai mult
Poza Importanta revizuire cu privire la productia de lactat in cancer

Importanta revizuire cu privire la productia de lactat in cancer

O revizuire extrem de importanta  cu privire la productia de lactat / acid lactic a aparut in Carcinogenesis 2017. Ea,  il are printre cei doi coautori pe celebrul Prof. George A. Brooks de la Berkley University.

Citeste mai mult
Poza O mutatie care sta la baza aparitiei Efectului Warburg in cancerele invazive

O mutatie care sta la baza aparitiei Efectului Warburg in cancerele invazive

Marea majoritate a tumorilor, aflate in faza expansiva, invaziva, proliferativa isi bazeaza energogenetica pe utilizarea a mari cantitati de glucoza printr-un mecanism metabolic neobisnuit pentru celulele umane normale si anume glicoliza aeroba.

Citeste mai mult
Poza Vitamina D si actiunile sale “noncanonice” din cancer

Vitamina D si actiunile sale “noncanonice” din cancer

In esenta, 1α,25 (OH)2 Vit.D3 adica CALCITRIOLUL este unul dintre principalii reglatori ai expresiei genomului uman unde regleaza la nivelul vitezei de transcriptie, peste 6200 dintre genele active. Doar 2 tipuri de molecule mai pot face asa ceva in organismul omenesc: insulina si glucocorticoizii. 

Citeste mai mult
Poza SCPL (Solid Lipid Curcumin Particles) un “anti-catabolic” impotriva pierderilor de masa musculara in cancer?!

SCPL (Solid Lipid Curcumin Particles) un “anti-catabolic” impotriva pierderilor de masa musculara in cancer?!

Deoarece o alimentație optimizata caloric și proteic obtinuta doar din alimente obisnuite si adaosuri de suplimente mierale sau vitaminice standard, nu reduce inflamația sistemică trebuie luate in considerare de foarte  multe ori introducerea asa numitor ingrediente anti-catabolice (anumiti aminoacizi si acizi grasi) si anti-inflamatorii (acizi grasi, lecitine, unele curcumine, etc). (1,2)

Citeste mai mult
Poza Magia, reprogramarea celulară, medicina regenerativă și Premiul Nobel pentru Medicină din 2012

Magia, reprogramarea celulară, medicina regenerativă și Premiul Nobel pentru Medicină din 2012

Medicina de astăzi se bazează în mod deosebit pe chirurgie și farmacologie plus încă câteva metode complementare acestora. Dar poate este timpul să intervină Magicianul! Să-l aplaudăm fiecare, de la locul nostru! 

Citeste mai mult