Expunerea la Disruptorii Endocrini – pericol pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri!

Imagine articol
Detalii
  • 14 Iun 2019
Share

Expunerea la Disruptorii Endocrini – pericol pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri!

Episodul I

Un DISRUPTOR ENDOCRIN – D.E. - este o substanță chimică exogenă (adică provenită din afara organismului), care are efecte adverse pentru sănătatea organismului sau asupra descendenților, ca și o consecință a schimbărilor pe care le imprimă în funcționalitatea sistemului endocrin.

 

In termenii bunei practici medicale convenționale sau complementare, medicii din mai multe specialități (generaliștii, pediatrii, ginecologii, etc.) dieteticienii, nutriționiștii și nu numai, ar trebui să-și consilieze pacienții cu privire la acești D.E., ca fiind factori de risc importanți pentru mai multe afecțiuni, dintre care eu le enumăr pe cele mai frecvente actualmente: unele tipuri de cancer (și îndeosebi cel mamar), diabetul zaharat tip II și sindromul de disgenezie testiculară – o cauză importantă de viitoare infertilitate masculină, proastă calitate seminală și de cancer testicular pentru băieței. În toate aceste afecțiuni avem un puzzle de factori de risc însă numitorul comun pare a fi această expunere estrogenică, fenomen care ne preocupă foarte mult în momentul de față.

Mulți dintre D.E. sunt compuși industriali (ex. bifenolii polibromați utilizați pentru impregnările ignifuge din construcții) dar cei mai mulți sunt pesticide. Chiar daca Uniunea Europeană încearcă menținerea sub control a acestora, evaluarea lor este dificilă, iar din cauza faptului că dozele mici primite de-a lungul timpului pot fi mult mai periculoase decât o singură expunere la doză înaltă, lucrurile se complică foarte mult. Deci, pentru a ne feri de D.E., soluțiile personale sau familiale / de grup încă pot reprezenta arme importante. Așa că aceste informații vă pot fi de un real folos.

 

Măsurile de precauție împotriva acestei contaminări cu D.E. trebuiesc să fie luate de noi toți, în măsura posibilităților însă este cazul să devină drastice mai ales în perioadele cele mai sensibile ale vieții precum sarcina, alăptarea, copilăria, pubertatea și adolescența. Din aceste motive, le voi discuta pe parcursul unei serii de “episoade” , a căror frecvență va fi proportional cu feed-back-ul venit de la dvs., cititorii mei.

 

Așa cum opina o colegă într-un mai vechi articol, că “nu există detoxifiere pentru că nu există toxine. Nu știe nimeni formula chimică a acestor toxine”, vor fi negreșit și alții care vor căuta nodul în papură al acestor expozee. Probabil ca vor face apel la acel nesfârșit “dar nu avem încă toate datele pentru această afirmație și ar fi mai bine să așteptăm studiile viitoare”, în schimb eu – subliniând încă de la început că nu mă adresez experților – îmi voi vedea în continuare de scurtul serial narativ, pornind de la acel principiu care spune ca ATUNCI CÂND UN ELEMENT PARE CA ȘI O AMENINȚARE PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ, TREBUIESC LUATE TOATE PRECAUȚIILE POSIBILE, CHIAR DACĂ NE GÂNDIM CĂ NU A FOST ÎNCĂ STABILITĂ ÎN TOTALITATE ȘI ÎNTR-O MANIERĂ ȘTIINȚIFICĂ FĂRĂ CUSUR, RELAȚIA ÎNTRE CAUZĂ ȘI EFECT. Să-i lăsăm pe cei mai savanți sa o facă…

 

© Horatiu Albu

Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific, Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid, Master in Biologie Moleculara a Cancerului – C.N.I.O Madrid, Master in Oncologie Moleculara – Centro de Estudios Biosanitarios - Madrid/ESO, ESPEN member – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism, ISIN member – Societatea Internationala de Imunonutritie, ASCO member

 

Sursa foto: healthandenvironment.org

Adauga comentariul tau

Pentru detalii privind stocarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, vezi detalii.