FITONUTRITIE - nutrienti vegetali utili in cancer

FITONUTRITIE - nutrienti vegetali utili in cancer [0]

Unii compusi existenti in alimentele vegetale de buna calitate (micronutrienti, fitonutrienti, etc. ) pot interveni în inhibarea diferitelor fenotipuri tumorale.

 

Astfel, mulți dintre acesti compusi actionează ca liganzi pentru factorii de transcriptie (ex. Vitamina D3), altii pot interfera cu reglarea expresiei genelor sau cu unele rute de semnalizare celulara (ex. EGCG, Acidul Cinamic, Curcuminul, etc.) si in sfarsit altii pot avea efecte citotoxice directe (Acidul ascorbic, Vitamina D3, EGCG, etc.) sau efecte imunomodulatorii (Acidul glicirhizinic, Lentinanul, Vitamina D3, etc). Cativa dintre acestia (ex. EGCG) imbina intr-un mod cu totul fericit mai multe sau chiar toate aceste calitati.

 

O parte dintre acesti compusi de tip fitonutritional sau micronutritional dovetesc o biodisponibilitate utila (ex. EGCG) atunci cand sunt introdusi in cantitati semnificative si constante prin alimentatie. Altii au o biodisponibilitate totalmente deficitara si care trebuie obligatoriu imbunatatita (Ex. Curcumina). Iar altii, desi foarte utili, se gasesc in cantitati atat de mici in alimentatia noastra (ex. Vitamina D, Acidul glicirghizinic) incat cu greu i-am putea procura doar pe cale alimentara si de aceea, atunci cand este necesar, se face suplimentare nutritionala.