Stati ca... un consum mai ridicat de alimente ecologice este asociat cu reducerea riscului de cancer?!

Imagine articol
Detalii
  • 23 Oct 2018
Share

Stati ca... un consum mai ridicat de alimente ecologice este asociat cu reducerea riscului de cancer?!

Ieri (22 octombrie 2018) a fost publicat in prestigioasa revista JAMA Intern Med. o lucrare in care grupul condus de Julia Baudry et al. ne aduce urmatoarele concluzii: “Rezultatele noastre indica faptul ca un consum mai ridicat de alimente ecologice este asociat cu o reducere a riscului de cancer global. (...) Desi constatarile noastre trebuie confirmate, promovarea consumului de alimente ecologice in populația generala ar putea fi o strategie promitatoare de prevenire a cancerului.”

 

Dar oare ce inseamna aliment organic? Stim ce reprezinta aceasta notiune? Sau facem multe confuzii?!

Multi cred ca alimentele organice sunt cele „cultivate la tara”. Altii cred ca acestea sunt reprezentate de cele pe care – din motive de marketing – scrie „100%natural”. Iar cei mai multi dintre cei care cam stiu ce reprezinta un aliment care poarta aceasta sigla considera ca un astfel de produs organic are un continut mai mare de nutrienti si, prin urmare, este mai sanatoas decat varianta sa conventionala. Nici una dintre variantele enumerate mai sus nu este reala!

Produsele alimentare ecologice / bio / organice sunt alimente care au fost produse prin metode care respecta standardele de agricultura ecologica. Aceste standarde variaza oarecum in lume, insa – in esenta - agricultura ecologica utilizeaza practici care se straduiesc sa recicleze resursele, sa promoveze echilibrul ecologic, sa conserve biodiversitatea si sa restrictioneze utilizarea anumitor substante in culturi precum pesticide, ingrasaminte chimice, etc. Mai mult, alimentele organice nu sunt prelucrate/ procesate sau conservate folosind iradierea, solventii industriali si aditivii alimentari sintetici.

Multe studii si lucrari stiintifice au examinat alimentele organice si variantele lor convetionale si au gasit diferente chimice intre ele, nu atat in ceea ce priveste substantele nutritive ci mai ales intre continuturile lor de antinutrienti (compusi naturali sau sintetici care interfera cu absorbtia nutrientilor) si reziduri de pesticide (substante utilizate in combaterea daunatorilor, inclusiv buruienile). Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu au gasit dovezile care sa arate ca un aliment organic de buna calitate este mai bogat in nutrienti decat unul conventional de aceeasi calitate. La fel ca si in cazul alimentelor conventionale, si alimentele organice sunt de mai multe calitati, iar aceasta calitate se transpune si in continutul nutritional. Exista alimente de diferite calitati, mai mare sau mai mica, desi ambele sunt certificate organic!

Ieri (22 octombrie 2018) a fost publicat in prestigioasa revista JAMA Intern Med. o lucrare in care grupul condus de Julia Baudry et al. ne aduce urmatoarele concluzii:

“Rezultatele noastre indica faptul ca un consum mai ridicat de alimente ecologice este asociat cu o reducere a riscului de cancer global. Am observat riscuri reduse pentru anumite locatii de cancer (cancer de san in postmenopauza, LNH și toate limfoamele) la persoanele cu o frecventa mai mare a consumului de alimente ecologice. Sunt necesare studii prospective care sa utilizeze date exacte de expunere pentru a confirma aceste rezultate si ar trebui sa integreze un numar mai mare de persoane. Desi constatarile noastre trebuie confirmate, promovarea consumului de alimente ecologice in populația generala ar putea fi o strategie promitatoare de prevenire a cancerului.”

Cel mai probabil, asa cum am aratat mai sus, diferentele aduse de compozitia chimica diferita a alimentelor organice  (mai putini antinutrienti, reziduri de pesticide, aditivi sintetici, solventi industriali, radiatii) fata de cele conventionale, fac aceasta diferenta.

De mult timp in activitatea noastra si a Centrului nostru incercam sa promovam – la persoanele care isi pot permite – introducerea intre obiceiurile alimentare a cat mai multe alimente bio de buna calitate. Iar pentru aceia care nu isi permit o alimentatie mai bogata in astfel de alimente ii invatam ca primii pasi pe care ar trebui sa-i faca in acest domeniu sunt cei legati de inlocuirea alimentelor surse de grasimi (uleiuri, unuri, lactate, oua, etc.) cu variantele lor ecologice / bio / organice, stiindu-se ca grasimile sunt principalele vehicule catre treptele mai inalte ale lantului trofic pentru compusii toxici lipofilici, clasa de POP (Poluanti Organici Persistenti) cu mare impact pentru sanatatea umana. In acest sens, luam cateodata in calcul si masuri de detoxifiere nutritionala.

 

Nuritionist Dietetician Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu - Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara "Dr. Albu"

Adauga comentariul tau

Pentru detalii privind stocarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, vezi detalii.