Stiati ca … consumul acestui fruct ne poate ajuta in managementul inflamatiei, statusului antioxidant, obezitatii si al steatozei hepatice?!

Imagine articol
Detalii
  • 27 Noi 2018
Share

Stiati ca … consumul acestui fruct ne poate ajuta in managementul inflamatiei, statusului antioxidant, obezitatii si al steatozei hepatice?!

Nu putem incepe sa discutam despre aceasta planta fara sa mentionam faptul ca pe langa continutul sau bogat in carotenoizi de tipul LUTEINEI si ZEAXANTINEI, ea produce si cel mai bogat fruct in VITAMINA C naturala. Cantitatea masiva de VITAMINA C pe care o contine - de pana la 3% din intreaga masa a fructului – il claseaza pe locul 1 intr-un clasament al alimentelor bogate in acest micronutrient per cantitate consumata! Si este stiut faptul ca aceasta vitamina este vitala pentru sanatatea organismului care nu si-o poate sintetiza singur, fiind in totalitate tributari aportului ei alimentar. 

 

 

Camu Camu (Myrciaria dubia), mai putin cunoscuta in Europa dar extrem de apreciata in Japonia, creste pe teritoriile aluvionare din selva amazoniana braziliana si peruviana. In Peru, Brazilia, Venezuela si Columbia fructele si frunzele ei sunt folosite in scop terapeutic ajutand la scaderea in greutate, modularea sistemului imunitar, protectia impotriva anumitor boli cornice inclusive hepatice, reducerea inflamatiei. Camu Camu este considerat a fi exceptional si in ameliorarea statusului emotional si in reducerea schimbarilor de dispozitie, prevenirea tulburărilor cognitive, promovarea sanatatii ochilor si imbunatatirea sanatatii sexuale.

 

Nu putem incepe sa discutam despre aceasta planta fara sa mentionam faptul ca pe langa continutul sau bogat in carotenoizi de tipul LUTEINEI si ZEAXANTINEI, Camu Camu produce si cel mai bogat fruct in VITAMINA C naturala. Cantitatea masiva de VITAMINA C pe care o contine - de pana la 3% din intreaga masa a fructului – il claseaza pe locul 1 intr-un clasament al alimentelor bogate in acest micronutrient per cantitate consumata! Si este stiut faptul ca aceasta vitamina este vitala pentru sanatatea organismului care nu si-o poate sintetiza singur, fiind in totalitate tributari aportului ei alimentar.

 

VITAMINA C contribuie la:

  • Mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar in timpul exercitiilor fizice si dupa acestea;
  • Formarea normala a colagenului pentru funcționarea normala a vaselor de sange, a sistemului osos, a ligamentelor, gingiilor si dintilor.
  • Metabolismul energetic normal.
  • Functionarea normala a sistemului nervos.
  • Mentinerea sanatatii psihice.
  • Functionarea normala a sistemului imunitar.
  • Protejarea celulelor impotriva stress-ului oxidativ.
  • Reducerea oboselii si extenuarii.
  • Regenerarea formei reduse a Vitaminei E.
  • Cresterea absorbtiei fierului.

Ca si o scurta comparatie, Camu Camu contine de 200 de ori mai multa vitamina C fata de aceeasi cantitate de banane iar 10g din pulberea utilizata de noi (adică două lingurițe) aduce nu mai putin de 1000 mg de VITAMINA C naturală!

 

Prin elementele descrise mai sus la care se asociaza si alti fito-nutrienti biologic activi, Camu Camu este un fruct cu totul special, cu profil fitochimic unic, puternic antioxidant si anti-inflamator.

O cercetare importanta a urmarit efectele administrarii unui extract brut de Camu Camu (pulbere deshidratata de fruct) asupra obezitatii si tulburarilor imuno-metabolice asociate unor diete bogate in grasimi vs. bogate in gulcoza, la animalele de laborator dupa transplantul de microbim intestinal. Rezultate au fost pe cat se poate de suprinzatoare: modelele experimentale animale care au avut dieta bogata in gulcoza dar au primit si pulbere de Camu Camu, nu au luat in greutate, ba chiar scazandu-le acumularea de grasime, inflamatia si endotoxinemia. Soarecii care au primit si Camu Camu au prezentat o toleranta mai buna la gulcoza si o sensibilitate mai mare la insulina. Studiul a aratat ca administrarea pulberii de Camu Camu previne depunerea de grasime viscerala si hepatica prin activarea tesutului gras brun si cresterea cheltuielilor energetice, aceste mecanisme fiind corelate cu existenta unei microbiote bune.

Mai multe lucrari din ultimii ani documenteaza utilitatea consumului zilnic al acestei pulberi. Ca si o quintesenta, prezentam in final concluziile unei lucrari a autorilor Paul C. Langley et all. aparuta in J. Altern Complement Med 2015 Jan 1; 21(1):8-14. Citam: “in cazul lui Camu Camu, ar putea fi explorate foarte multe optiuni la om in urma evaluarii capacitatii sale antiinflamatorii și antioxidata deja demonstrate. Aceste mecanisme de actiune pot avea o contributie pozitiva in mai multe stari de boala. In acelasi timp, exista o nevoie stringenta de a spori vizibilitatea acestui produs natural pentru a-i putea fi indicate beneficiile potentiale mai ales in populatiile care nu doar ca imbatranesc ci se si confrunta cu efectul negativ al conditiilor de mediu pro-inflamatorii si oxidative”.

In Centrul nostru indicam introducerea pulberii de Camu Camu Bio NaturGreen la toti pacientii la care urmarim ameliorarea statusului antioxidant si diminuarea celui pro-inflamator. Doza zilnica pe care o indicam este in jur de 5g (o lingurita) care asigura si un aport de 500 mg (de 6 ori Doza Zilnica Recomandata) din VITAMINA C naturala de cea mai buna calitate asociata cu carotenoizi precum luteina si zeaxantina, extreme de importanti in lupta cu procesele de imbatranire. Si acesti importanti micronutrienti antiuzura, adusi prin intermediul unui produs bio, ambalat in atmosfera controlata si venit din indepartatele seve amazoniene.

 

Diet. Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu - Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara "Dr. ALBU"

Adauga comentariul tau

Pentru detalii privind stocarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, vezi detalii.