Stiati ca... lecitinele contin niste molecule extrem de pretioase pentru viata si care sunt foarte importante pentru dezvoltarea si functionarea organismului pe tot parcursul vietii, incepand chiar din viata intrauterina?!

Imagine articol
Detalii
  • 16 Oct 2018
Share

Stiati ca... lecitinele contin niste molecule extrem de pretioase pentru viata si care sunt foarte importante pentru dezvoltarea si functionarea organismului pe tot parcursul vietii, incepand chiar din viata intrauterina?!

"...Mai mult, intr-o situatie foarte frecvent intalnita in praxisul nostru, ne intereseaza indeosebi efectul hepatic ale celor doua lecitine decat cel de la nivel cerebral (mai cunoscut si promovat marelui public, de altfel). Este situatia pacientilor care urmeaza un program de scadere in greutate pe baza comsumptiei de tesut adipos. La acestia prescriem intotdeauna cate 20 g LECIBRAN Lecitina Microgranulara pe zi la care asociem de foarte multe ori cate 6 capsule de Bio NaturGreen – Broccoli Concentrat cu 1% Glucozinolati si cate 6 – 12 g de Bio NaturGreen Spirulina Ecologica..." 

 

 

Lecitinele sunt molecule fosfolipidice amfifilice, proprietate care le face aproape indispensabile vietii. Amfifilismul, este proprietatea destul de rara a unei molecule de a atrage atat apa cat si grasimile si de aceea celulele organismului au nevoie de astfel de compusi, mai ales la nivel membranar.

Privita mai indeaproape, lecitina este un mix de mai multi compusi glicerofosfolipidici apropiati printre care si fosfatildicolina, fosfatidilentanolamina, fosfatidilinositol, fosfatidilserina. Ea se gaseste in cantitati mai insemnate in produsele animale, mai ales in galbenusul de oua, dar si in unele produsele de origine vegetale, de unde se si extrage pentru utilizare in industria alimentara si farmaceutica.

De regula, pentru a fi cat mai ieftine, extractia lecitinelor din sursele sale vegetale se face prin metode chimice, utilizand solventi organici precum hexanul, etanolul, acetona, benzenul etc, insa variantele pe care le folosim in Centrul nostru – spre exemplu LECIBRAN Lecitina Microgranulara – au fost selectionate ca fiind cele mai bune dintre cele care au fost extrase folosind metode mecanice, din soia.

Aceasta lecitina contine doua dintre grasimile cele mai importante pentru organism, denumite fosfolipide esentiale si care sunt reprezentate de fosfatidilcolina (combinatie de acizi grasi, fosfor si colina) si de fosfatidilserina (in care colina este inlocuit cu aminoacidul serina). Acestfel lecitinele sunt adevarati precursori-sursa de colina, serina si fosfor, compusi care sunt indispensabili bunei functionari a tuturor celulelor organismului (intrand in compozitia membranelor) dar mai ales a unor organe extrem de importante precum creierul si ficatul.

Pe scurt, colina este un nutrient cu adevarat esential (nu in sensul "esential" dat de literatura medicala, deoarece ficatul produce mici cantitati de colina) care face parte si din structura moleculara a neutrotransimtatorului acetilcolina. Ea a fost catalogata ca parte a grupului de vitamine B, fiind un compus absolut necesar in mentinerea structurii celulare normale, transportul nutrientilor prin membrana in interiorul celulei si in metabolismul acestora. Astfel, colina intervine in metabolizarea acizilor grasi, a unor aminoacizi si a glucidelor, participa la impiedicarea aparitiei depunerilor periculoase din artere, contribuie la eliminarea substantelor toxice din organism si sprijina functionare ficatului. Lipsa unui aport alimentar suficient din acest nutrient poate cauza disfunctii si modificari structurale ale organelor printre care cele mai frecvente sunt steatoza hepatica si afectarile musculare care insa, din fericire, se pare ca regresioneaza daca suplimentare cu lecitine se face la timp.

Lecitinele, prin compusii continuti participa la prevenirea acumulari de grasimi la nivel hepatic si contribuie la vindecarea steatozei. Mai mult, colina pare sa aiba efecte spectaculoase in scaderea colesterolului: un studiu realizat pe subiecti umani carora li s-a administrat 500mg/zi lecitina din soia timp de doua luni, a condus la scaderea cu 42% a colesterolului total si cu 56% a LDL-colesterolului, extrapolandu-se ca astfel ar scadea substantial riscul afectarii cardiovasculare si arterosclerozei aditional scaderii celui adus de imbunatatirea conversiei homocisteinei in metionina cu diminuarea consecutiva a homocisteinemie, alt factor de risc cardio-vascular.

Colina are rolul si de subunitate chimica constituenta a acetilcolinei, un neurotransmitator format in interiorul unor neuroni din colina si acetilcoenzima A. Acest neurotransmitator este foarte important pentru functionarea optima a organismului, “impresionand” receptorii nicotinici si muscarinici. Pe de cealalta parte, serina provenita din componenta fosfatidilserinica a lecitinei, are rol la fel de insemnat in buna functionare a creierului. Suplimentarea cu fosfatidilserina faciliteaza buna fluidizare a transportului trans-membranar al nutrientilor la nivel cerebral si sustine imbunatatirea functiei cognitive. Inca din 2007, un sutdiu pubilcat in “CNS Drung Review” a concluzionat ca lecitina este un potential candidat in tratamentul cronic al bolii Alzheimer, ea putand fi folosita cu succes si la pacientii diagnosticati cu alte demente sau bipolaritate.

Suplimentarea cu lecitine pare sa imbunatateasca capacitatea de memorare la toate varstele dar in mod deosebit a pacientilor cu varsta avansata, carora le modifica in sens pozitiv si starea generala. Publicatia “Journal Stress” a identificat efecte importante dependente de doza asupra capacitatii de adaptare la stress la pacientii care au primit granule de lecitina.

In ultima decada, au aparut lucrari care sustin ca lecitinele ar putea sa aiba efecte benefice in cazul copiilor cu ADHD iar  impreuna cu EGCG (epigalocatechin 3 Galate-ul – principalul polifenol continut de ceaiul verde) par a reprezenta cel mai mare avans in sustinerea nutritionala a celor cu sindrom Down, imbunatatindu-le marcant functia cognitiva (TESTAD Study).

Ficatul, nu numai ca produce cantitati limitate de colina insa si are nevoie de ea pentru a functiona propice. Astfel, suplimentarea dietetica cu lecitina pare a ajuta la preventia dezvoltarii si evolutiei cirozei hepatice la cei care consuma alcool si alte substante toxice (medicamente, droguri, solventi organici) si ajuta la prezervarea functiilor si la regenerarea mai rapida a celulelor hepatice, ajutand la vindecarea mai usoara a inflamatiei hepatice.

Pe langa cele descrise mai sus, exista si multe studii care mai evidentiaza efectele lecitinei de soia si in preventia cancerului mamar precum si un potential urias in reducerea simptomelor datorate aparitiei menopauzei.

 

La cine si cand recomandam in Centrul nostru suplimentarea dietelor cu lecitine?

Bazal, o dieta imbogatita cu 1 - 2 linguri de LECIBRAN Lecitina Microgranulara sau 2 – 4 linguri de VITAQUELL Lecitina Granulara Pura Fit &Vital o indicam astfel:

-   datorita imbunatatirii functiilor cerebrale si a memoriei in: perioadele de activitate intelectuala intensa si studiu, nevroze, ateroscleroza, degenerescenta cerebrala, maladie Alzheimer, alte afectiuni neurologice si sechele la nivelul sistemului nervos aduse de boli infectioase, autoimune, traumatisme, interventii chirurgicale, cancere, etc.

-   datorita imbunatatirii performantelor fizice si a rezistentei sistemului muscular in: efort fizic intens (sportivi de performanta, lucratori care efectueaza munca grea), convalescenta dupa boli consumptive inclusiv dupa terapia oncologica, stadiile incipiente de malnutritie.

-   datorita stimularii scaderii colesterolului, mentinerea/ imbunatatirii structurii si functionalitatii hepatice in: toate afectiunile care necesita o dieta anti-aterogena (aici insa avand mai intai grija de microbiota pacientului) si anti-steatoza hepatica.

-   pe toata perioad sarcinii si alaptarii datorita importantei maxime in dezvoltarea sistemului nervos al fatului, nounascutului si bebelusului.

 

Mai mult, intr-o situatie foarte frecvent intalnita in praxisul nostru, ne intereseaza indeosebi efectele hepatice ale celor doua lecitine decat cele de la nivel cerebral (mai cunoscute si promovate marelui public de altfel). Este situatia pacientilor care urmeaza un program de scadere in greutate pe baza comsumptiei de tesut adipos. La acestia prescriem intotdeauna cate 20 g LECIBRAN Lecitina Microgranulara pe zi la care asociem de foarte multe ori cate 6 capsule de Bio NaturGreen – Broccoli Concentrat cu 1% Glucozinolati si cate 6 – 12 g Bio NaturGreen Spirulina Ecologica. Aceasta schema combinata este utila mai ales in primele 30 – 45 de zile de dieta, cand pacientul pierde circa 10% din greutatea corporala prin utilizarea energetica a propriului tesut adipos si cand in circulatia portala se vehiculeaza concentratii mari de POP (poluanti organici persistenti – compusi toxici liposolubili stocati in tesutul adipos). LECIBRAN sustine functionalitatea hepatocitelor supraincarcate, Glicozinolatii stimuleaza conjugarea POP (a 2a etapa a detoxifierii) iar Spirulina bio, in cantitati mari, are rolul de adsorbant de toxice intestinale, adsorbind si ajutand eliminarea la exterior a POP si metalelor.

Lecitinele existente pe piata europeana sunt numeroase, diferite ca si compozitie si calitate, ca modalitate de extractie si ca pret iar multe persoane nu reusesc sa le identifice pe cele mai potrivite, sfarsind in a lua cantitati ridicol de mici de cca. 1 g/zi care aduce beneficii nesemnificative dar duc la consumul nefondat de resurse financiare.

Noi recomandam cu succes in Centrul nostru doar lecitinele selectionate cu minutiozitate de pe piata europeana si anume LECIBRAN si VITAQUELL Fit & Vital. In trecut, lecitinele Hansa de la Vitaquell erau cele mai bune, insa – din nefericire – nu mai sunt disponibile la nivel mondial.

LECIBRAN ne pare cea mai buna alegere, fiind o lecitina spaniola de soia, imbogatita in colina si extrasa eminamente mecanic. Ea soseste in Romania la un pret decent, in cutii de 400g si contine 98% fosfolipide esentiale iar o portie de 10g aduce: 2,6g Fosfatidilcolina, 430mg Colina (suplimentar fata de cea din fosfatidilcolina), 2g Fosfatidil-inozitol, 400mg Fosfatidilserina si altele.

Nutritionist Dietetician Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu - Centrul de Dietetica, Nutritie Integrativa si Medicina Complementara "Dr. ALBU"

Adauga comentariul tau

Pentru detalii privind stocarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, vezi detalii.