Stiati ca...Yerba Mate, o veritabila „iarba a șamanilor” ce coboara la noi din negura preistorie, are remarcabile veleitati medicale, recunoscute si de stiinta actuala?!

Imagine articol
Detalii
  • 17 Oct 2018
Share

Stiati ca...Yerba Mate, o veritabila „iarba a șamanilor” ce coboara la noi din negura preistorie, are remarcabile veleitati medicale, recunoscute si de stiinta actuala?!

"...In esenta, avem o arma cu doua taisuri, exact asa cum ii sta bine uneia dintre cele mai importante plante din panoplia “medicinei samanice” a amerindienilor sudici. La fel ca ceaiul, cafeaua si guarana, dar si cu ceva schimbat. Acel ceva” face diferenta si ne face sa il recomandam atat sub forma de ceai cat mai ales sub forma de pulbere. La care persoane? La sportivii care isi doresc ameliorarea performantelor, la persoanele cu sindrom de oboseala cronica si la toti acei pacientii ai Centrului nostru care urmeza regimuri de crutatre cardiaca sau de ameliorare a disfunctiilor respiratorii de tip obstructiv. Evident, doar din surse de cea mai inalta calitate certificata!"

 

Ilex paraguarienses a fost clasificat abia la sfarsitul secolului 19 de catre un botanist elvetian. Nativ, planta creste in regiunile subtropicale ale Americii de Sud (teritorii din Nordul Argentinei, Bolivia, Uruguay, Paraguay, Sudul Braziliei). Pe tărâmurile Imperiului Spaniol se numeste popular Yerba Mate iar in vechile teritorii portugheze Erva-Mate. Pe scurt Mate!

Traditionala – in America de Sud - se spune ca Mate are puterea cafelei asupra mintii, beneficiile ceaiului verde asupra sanatatii dar si savoarea ciocolatei. Este una dintre cele mai interesante plante atat din punct de vedere cultural si folcloric (vechii samani amerindieni atribuindu-i proprietati “miraculoase”) cat si din punct de vedere medical, fitoterapic si nutritional. 

Principalele sale calitati sunt datorate indeosebi cocktail-ului format din cele trei xantine (cafeina, teobromina si teofilina) care actioneaza ca si stimulenti si care sunt continute de Mate in proportii total diferite fata de celelalte plante “energizante” (ceai – Bot. Camelia sinensis – guaraña, cacao si cafea). A fost demonstrat stiintific faptul ca acest complex xantinic din Mate isi exercita efectul mult mai intens pe tesutul muscular striat si neted pe cand celelalte (ceai, cafea, guarana) excita in mod deosebit sistemul nervos central. Astfel, s-a demonstrat ca Yerba Mate a creste nivelul de energie si face resimtita mai putin oboseala, are capacitatea de a afecta anumite molecule semnal in creier crescand in particular abilitatea de concentrare si vigilenta dar fara a avea efectele secundare aduse de cafea precum agitatia, cresterea tensiunii arteriale, etc.

Intr-un alt studiu, persoanele carora le-a fost administrat cate 1 g de pulbere de Mate inainte de practicarea exercitiilor sportive moderate au inregistrat o crestere cu 24% a grasimilor arse. S-a mai constata ca imbunatateste contractia musculara, reduce oboseala si creste cu 5% performanta sportiva datorita intensificarii stimularii utilizarii grasimii din depozite in vederea producerii energiei. Putem considera Yerba Mate ca un adevarat ceai al sportivilor si un remediu fito-dietetic important pentru oboseala cronica.

Mate are efect relaxant asupra musculaturii netede din vasele sanguine si din arborele respirator , reducand tendinta de hipertensiune arterial si cea catre obstructie ventilatorie si totodata stimuleaza activitatea miocardului (muschiului inimii). Mai mult, consumul zilnic a 2-3 cesti de Mate veritabil, are efecte de scadere a lipidelor serice atat in cazul pacientilor sanatosi cat si in cazul celor diagnosticati cu dislipidemie.

Inca din toamna lui 2009, un grup de specialisti brazilieni au demonstrat ca utilizarea regulata a acestui “ceai” acorda un surplus de scadere a LDL-colesterolului (“colesterol rau”) la pacientii tratati cu diverse statine (Consumption of Yerba Mate improves serum lipid parametres in healthy dyslipidemic subjects and provides an additional LDL-cholesterol reduction in individual son statin therapy./ De Morais E. C et Al / Departament of Clinical Analices, Agrarian Sciences Center – Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, S.C, Brasil).

Apar tot mai multe alte evidente ale efectelor benefice ale acestei plante pentru pacientii cu bolii ale sistemului cardiovascular, cu tulburari respiratorii sau cu tulburari ale grasimilor plasmatice ceea ce ne face sa spunem ca, in Mate regasim “un adevarat ceai – medicament” pentru cei cu probleme cardiovasculare, cu tulburari respiratorii de tip obstructiv sau cu alterari ale nivelului colesterolului sangvin.

Mate are si un potential hipoglicemiant si de reduce a complicatiilor asociate diabetului zaharat. Efecte mai pregnante sunt atribuite pulberii de frunze insa un studiu a aratat ca si chiar adminustrarea ceaiului are capacitatea de a scadea cu pana la 13% nivelurilor glicemice ceea ce conduce la o diminuare a . formarii produsilor de glicale implicati in aparitia si evolutia numeroaselor afectiuni si a imbatranirii.

Saponinele continute in Mate detin anumite proprietati anti-inflamatorii. Polifenolii - un grup larg de antioxidanti - asociati cu reducerea riscului a numeroase patologii sunt prezenti in mod important in Mate. Un studiu a demonstrat chiar faptul ca eficacitatea acestor compusi din yerba mate poate fi mai puternica fata de cea a celor din ceaiul verde veritabil.

Multe observatii pe modele experimentale animale dar si clinice pe pacienti umani acorda Mate-ului bune proprietati antioxidante (si datorita polifenolilor) care se ingemaneaza cu importante veleitati de “ceai anti-obezitate” mai ales la acei supraponderali sau obezi a caror dieta este bogata in amidon. Conform studiilor efectuate pe animale, yerba mate reduce apetitul, creste metabolismul si ajuta in arderea grasimilor.

Ca oricare arma cu doua taisuri, trebuie sa avem si unele precautii legate mai ales de cantitatea si calitatea Mate-ului folosit! Astfel, la fel ca si cafeaua, ceaiul sau guaraña, Mate-ul poate face mult rau daca este consumat in cantitati excesive si pe termen scurt. Mai mult, daca provine de la fabricanti indoielnici, lucrurile pot deveni in timp si mai neplacute deoarece nu avem certitudinea modului in care sa facut uscarea plantelor. In acest sens exista lucrari care certifica existenta hidrocarburilor armoatice policiclice cancerigene in unele tipuri de mate comercializate. Acestea provin cel mai probabil din arderea anumitor tipuri de lemn in vederea obtinerii fumului necesar uscarii plantelor - metoda traditionala, ieftina si invechita, inca utilizata de anumiti agricultori inapoiati. (High Levels of Carcinogenic Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Mate Drink / Farin Kamangar, Michele M. Schantz et Al. 2008: 17:1262 - 1268 ) 

In esenta, avem o arma cu doua taisuri, exact asa cum ii sta bine uneia dintre cele mai importante plante din panoplia “medicinei samanice” a amerindienilor sudici. La fel ca ceaiul, cafeaua si guarana, dar si cu ceva schimbat. Acel “ceva” face diferenta si ne face sa il recomandam atat sub forma de ceai cat mai ales sub forma de pulbere. La care persoane? La sportivii care isi doresc ameliorarea performantelor, la persoanele cu sindrom de oboseala cronica si la toti acei pacientii ai Centrului nostru care urmeza regimuri de crutatre cardiaca sau de ameliorare a disfunctiilor respiratorii de tip obstructiv. Evident, doar din surse de cea mai inalta calitate certificata!

 

Nutritionist Dietetician Lorena Crisan si Dr. Horatiu Albu - Centrul de Dietetica, Nutritie si Medicina Complementara "Dr. Albu"

Adauga comentariul tau

Pentru detalii privind stocarea si prelucrarea datelor cu caracter personal, vezi detalii.